Sukces wytwórców produktów tradycyjnych powiatu łańcuckiego
Środki na organizację seminarium pozyskane zostały ze środków Programu AGRO SMAK 2 zrealizowanego na zlecenie Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej.
Celem projektu było uświadomienie producentom z powiatu łańcuckiego, że wytwarzanie i sprzedaż ich licznych wyrobów, dzięki pewnej tradycji, może stać się bardzo ważną gałęzią sektora rolno-spożywczego w naszym regionie. Identyfikacja tych produktów pobudzi aktywność gospodarczą i wzrost poziomu zróżnicowania działalności zarobkowej na obszarach wiejskich oraz propagowanie kultury i tradycji a identyfikacja produktów tradycyjnych pozwoli na efektywne rozpowszechnianie wiedzy na temat dziedzictwa kulturowego. Można przypuszczać, że w dłuższej perspektywie produkty te staną się wizytówką tradycji kulturalnej Ziemi Łańcuckiej.
Konsumenci ostatnio wybierają nie tylko higieniczną i zdrową żywność, ale szukają też takiej, która posiada świadectwo potwierdzające jej pochodzenie, gwarancję odpowiedniej metody produkcji i jakości. Bogactwo kulturowe i historyczne powiatu łańcuckiego, w tym również kulinarne i wytwórcze, utwierdza w przekonaniu, że duża liczba wyrobów z tego terenu posiada swoją wyjątkowość. Do tej pory tylko sześć z pośród nich zostało umieszczone na Liście Produktów Tradycyjnych. Producenci, z pewnymi wyjątkami, w sposób niezorganizowany starają się wytwarzać i na niewielką skalę sprzedawać te wyjątkowe produkty. Nabyta wiedza, świadomość celu i próba identyfikacji tych wyrobów, pozwoli producentom na umieszczenie ich na Liście Produktów Tradycyjnych , w konsekwencji na szersze wejście z ofertą na rynek, nie tylko lokalny.
W obecnych czasach kluczem do sukcesu jest promocja własnego produktu, która wspierać będzie tworzenie rynków zbytu dla produktów lokalnych i tradycyjnych, tworzyć wizerunek regionu, informować o dobrej jakości produktów kreując w ten sposób popyt.
Producenci biorący udział w seminarium i wystawie otrzymali certyfikaty uprawniające do posługiwania się logo „Tradycyjny Produkt Powiatu Łańcuckiego”
w promocji swych produktów. Wręczenie certyfikatów uświetnili swą obecnością parlamentarzyści w osobach Haliny Murias i Kazimierza Gołojucha - przedstawiciela Sejmowej Komisji Rolnictwa oraz starostowie łańcuccy, burmistrz miasta Łańcuta i wójtowie gmin powiatu łańcuckiego.
Lista produktów nagrodzonych certyfikatem upoważniającym do posługiwania się logo "Tradycyjny Produkt Powiatu Łańcuckiego":
1. Józef Bawoł, Zakład Masarski
Kiełbasa starowiejska
Kiszka wiejska markowska
Salceson
Pieczeń rzymska
Schab parzony
Pasztet
Polędwica nadziewana
2. Rafał Dźwierzyński, Zakład Masarski
Kiełbasa wiejska z Markowej
Kiszka wiejska markowska
Pieczeń markowska ”Zając”
Schab wędzony wiejski
Szynka wędzona wiejska
3. Wiesława Głowiak, Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski
Kiełbasa wiejska
Szynka wiejska
Salceson
Pieczeń rzymska
4. Anna Surmacz P.P.H.U. „ANMAR”
Staropolski Chleb Sanacyjny pieczony na drewnie i liściach kapusty
Chlebek Ziołowy Łańcucki
Chleb Razowy Łańcucki na liściu kapusty
5. Jan i Maria Sebzda, „PASIEKA”
Miód lipowy
Miód leśny
6. Czesława Nycz CUKIERNIA
Sernik z kokosem
Ciasto czekoladowe z wiśniami
7. Krzysztof Cyran TORCIK S.C.
Ciastka domowe markowskie
Szyszka weselna
8. Koło Gospodyń Wiejskich w Markowej
Helena Balawejder
Chleb Markowski na serwatce
Helena Bar
Chleb biały (Placek Markowski)
Halina Cwynar
Chleb Markowski z kminkiem.
Janina Grad
Chleb Markowski na zsiadłym mleku
Polewka (zupa)
Urszula Niemczak
Chleb markowski z siemieniem.
9. Koło Gospodyń Wiejskich w Soninie
Anna Golba
Proziaki, Szyszki Weselne
Maria Szpunar
Skoble
Anna Bar
Suszki
Kompot „Smak i aromat”
Irena Kuźniar
Smalec ze skwarkami
Stanisława Surmacz
Ser smażony
10. Stanisław Niemczak Zakład Masarski NIEM – POL S.J.
Kiełbasa wiejska markowska.
Kaszanka wiejska gryczana
Pieczeń tradycyjna „Zając”
Schab nadziewany
Szynka wiejska wędzona
11. Jan Fołta Zakład Uboju i Przerobu Mięsa
Kiełbasa markowska
Kiełbasa Jana z Markowej
Pasztet wiejski z Markowej pieczony
Golonka Babuni
Szynka w ziołach
Polędwiczka nadziewana z Markowej
Szynka wiejska z Markowej
12. Krzysztof Sobuś Gospodarstwo Pasieczne „MIODZIO”
Miód spadziowy ze spadzi iglastej
13. Zakład Uboju i Przerobu Mięsa „MARKPOL”
Kiełbasa zwyczajna
Pieczeń domowa
przyg. A.Świerk