Powiat Łańcucki na Targach BioFach 2009 w Norymberdze

18-03-2009

19 lutego br. w Norymberdze miały miejsce Targi BioFach. Podkarpackie stoisko prezentowało ekologiczną żywność z regionu oraz atrakcje turystyczne. Nie mogło tu zabraknąć Powiatu Łańcuckiego. W oficjalnym otwarciu Targów uczestniczył Podsekretarz Stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Artur Ławniczak, a także Federalna Minister Wyżywienia Rolnictwa i Ochrony Konsumentów Ilse Aigner, Komisarz UE ds. Rolnictwa Rozwoju Obszarów Wiejskich Mariann Fischer Boel, Minister Wyżywienia, Rolnictwa i Rybołówstwa Danii Eva Kjer Hansen, jak również wicekonsul Ambasady Polskiej w Monachium Pan Tomasz Ziemiejko, nie zabrakło też przedstawicieli władz samorządowych innych województw.
 Impreza zgromadziła prawie 3000 wystawców (z czego dwie trzecie z zagranicy),
a także ponad 45 tys. gości z wielu krajów świata. Dorobek polskiego rolnictwa ekologicznego prezentowało 11 Województw na wspólnej powierzchni wystawienniczej tworząc „polską wyspę” o powierzchni 300 m2.
 Podkarpackie stoisko było wiodącym wśród innych województw pod względem powierzchni wystawienniczej prezentując się na dwóch stoiskach o łącznej powierzchni 65 m2. Przez cały okres trwania targów przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego jak i Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego promowali Województwo Podkarpackie oraz Starostwo Powiatowe Łańcut udzielając informacji, rozdając materiały promocyjne i informacyjne wyświetlając dołączony materiał filmowy przybliżający nasz Region i Starostwo Powiatowe Łańcut wszystkim zwiedzający, zachęcając do przyjazdu szczególnie na organizowane w niedługim czasie III Międzynarodowe Targi Żywności Ekologiczne EKOGALA 2009 w Rzeszowie. Równocześnie odbywały się degustacje podkarpackich produktów ekologicznych, które cieszyły się dużym zainteresowaniem. Stoisko nasze odwiedzane było niejednokrotnie przez przedstawicieli resortu rolnictwa, delegacje władz samorządowych innych regionów, jednostki certyfikujące, a także rzesze zwiedzających osób reprezentujących różne środowiska. Wszystkie cele założone przez producentów związane z wyjazdem skupiały się na nawiązaniu osobistych kontaktów ze specjalistami w branży i w wysokim stopniu zostały zrealizowane. Bardzo istotna dla firm była również możliwość porównania własnych produktów z konkurencją, a także obserwacji trendów w branży ekologicznej.
Producenci przeprowadzili wiele rozmów z kontrahentami, konkretne negocjacje zaowocowały podpisaniem kilkudziesięciu wiążących kontraktów.
Największym zainteresowaniem cieszyły się:
- ekologiczne zagęszczone soki owocowe i warzywne
- susze warzywne, musli i chipsy jabłkowe
- ekologiczne wędliny
- wyroby wieprzowe
- ekologiczny miód
- ekologiczny chleb
- ekologiczne owoce i warzywa

 Obecność podkarpackich firm i przedstawicieli władz samorządowych, organizacji pozarządowych a także samych rolników na tak prestiżowej imprezie przyczyni się do jeszcze lepszej identyfikacji Podkarpacia i Powiatu Łańcuckiego na rynku niemieckim, europejskim
i światowym, co pozwoli na bliższą współpracę i wymianę doświadczeń nie tylko
w dziedzinie rolnictwa ekologicznego, ale również szeroko pojętej gospodarki, handlu
i turystyki.