ORŁY AGROBIZNESU rozdane

14-12-2007

Nasi Nominowani do „ORŁA AGROBIZNESU”

  Na wniosek Starostwa Powiatowego w Łańcucie, do nagrody „Orła Agrobiznesu” zostały zgłoszone w tym roku trzy firmy z powiatu łańcuckiego. Dużym sukcesem jest to, że wszystkie uzyskały nominację do tej prestiżowej nagrody, dającą im możliwość ubiegania się o jej zdobycie w najbliższej przyszłości. Wśród nominowanych znaleźli się: „PASIEKA” Jana i Marii Sebzdów z Soniny, Piekarnia Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Białobrzegach i Zagroda „HANDZLOWIANKA” Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich z Handzlówki.

  Do Poznania na Międzynarodowe Targi Żywności – „Polagra Food” w dniu 18 września 2007 r. wraz z nominowanymi pojechali wicestarosta Józef Rzepka i Edward Krauz – Naczelnik Wydziału Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Rozwoju Gospodarczego w Starostwie Łańcuckim. Przedsiębiorców z powiatu reprezentował Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jana Fołty. Jego tradycyjne wyroby cieszyły się dużym międzynarodowym uznaniem.
  W rodzinie państwa Sebzdów od pokoleń pielęgnowane jest zamiłowanie do pszczelarstwa. Obecnie mają tytuł Mistrza Pszczelarstwa, który zdobyli uczestnicząc w wielu kursach i szkoleniach. Państwo Sebzdowie promują „MIÓD ŁAŃCUCKI”, który ma szczególnie korzystne walory smakowe i zdrowotne wynikające z usytuowania pasiek w pobliżu lasów, w zacisznych okolicach naszego powiatu. Dla miodu został nadany tytuł „Tradycyjnego Produktu Powiatu Łańcuckiego”, co pozwala właścicielowi na etykietach umieszczać ten napis wraz z herbem Powiatu Łańcuckiego. Miód Sebzdów sprzedawany jest lokalnie w powiecie łańcuckim i Rzeszowie, a także w dużych ilościach jest eksportowany za granicę.
 Drugi nominowany to Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Białobrzegach, działająca od 1982 r. Obecnie GS w Białobrzegach jest właścicielem kilku sklepów, magazynów towarów masowych, magazynów zbożowych oraz piekarni. Zwłaszcza wyroby piekarni cieszą się dużym uznaniem konsumentów. Niemal 20 proc. sprzedaży pieczywa w naszym powiecie pochodzi z piekarni w Białobrzegach. Pieczywo charakteryzuje się tradycyjnością receptur i metod wytwarzania. Wyrabiany jest na zaczynie naturalnym z mąki żytniej bez dodatków chemicznych i wypiekane na trzonie pieca opalanego węglem, co ma zasadniczy wpływ na jakość i smak. W sprzedaży popularny jest tzw. „chleb mieszany mazowiecki” oraz „chleb białobrzeski”. Ponadto pieczone są też: chleb ziarnisty z nasionami, chleb graham, pieczywo drobne oraz regionalne.
  Asortyment Zagrody „HANDZLOWIANKI” stanowią produkty lokalne tj.: chleby, kapuśniaczki, proziaki, sery, ciasta, placki, przetwory, soki, powidła i sałatki, które sprzedawane są w gospodarstwach agroturystycznych, na zagranicznych jarmarkach, targach czy też wystawach. Stowarzyszenie organizuje również lokalne kiermasze świąteczne oraz stoiska regionalne dla cukrowniczej grupy międzynarodowej.
  Na poznańskich targach od 2001 r. wręczane są nominacje do nagrody „Orzeł Agrobiznesu”, które przyznawane są firmom posiadającym udokumentowany sukces rynkowy. Zgłaszany do konkursu produkt zostaje oceniany w ankietowych badaniach konsumenckich prowadzonych w wybranych miastach. Przy ocenie brana jest też pod uwagę skuteczność wchodzenia z nowymi produktami na rynek, sposób prowadzenia negocjacji handlowych, promowania i tworzenia wizerunku firmy, także współpraca z samorządami. Co roku są cztery edycje „Orła Agrobiznesu”.
Organizator konkursu Elżbieta Syzdek z Agencji Promocyjno-Wydawnicza EMS limitując ilość nagród stara się zagwarantować większy prestiż nagrody „Orzeł Agrobiznesu”. W tym roku w gronie dziesięciu szczęśliwych wybrańców znalazła się z terenu powiatu łańcuckiego jedynie Zagroda „HANDZLOWIANKA” Stowarzyszenia na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, która zdobyła Nagrodę Specjalną. Pozostali to: Firma Nasienna Granum, OSM Końskie, OSM Łobżenica, OSM Piaski, PPRS A.J. Motyl, Polstar International, RSP Hopkie, RSP w Zagrodzie, Zakład Mleczarski w Łaszczowie – Grupa Lacpol.
Robert Kochman