NOMINACJE DO „ORŁA AGROBIZNESU”

25-09-2007

W dniu 18 września 2007 r. odbył się wyjazd do Poznania na Międzynarodowe Targi Żywności – „Polagra Food” zorganizowany przez Starostwo Powiatowe w Łańcucie. Przedstawicielami Starostwa byli: Józef Rzepka Wicestarosta  Łańcucki oraz Edward Krauz Naczelnik Wydziału Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Rozwoju Gospodarczego.
Podczas Targów miało miejsce wręczenie nominacji do nagrody „Orzeł Agrobiznesu”, która przyznawana jest od 2001 r. Otrzymują ją firmy posiadające udokumentowany sukces rynkowy potwierdzony wynikami zleconych przez organizatora konkursu ankietowych badań konsumenckich prowadzonych w wybranych miastach. Przy ocenie brana jest pod uwagę skuteczność wchodzenia z nowymi produktami na rynek, sposób prowadzenia negocjacji handlowych, promocji, tworzenia wizerunku firmy oraz dobra współpraca z władzami samorządowymi. W każdym roku przewidziane są 4 edycje Orła Agrobiznesu. Liczba nagród jest limitowana, co gwarantuje utrzymanie prestiżu nagrody.Nagrody i nominacje przyznaje Kapituła złożona z polityków zajmujących się problematyką konsumencką i rynkową, handlowców oraz specjalistów zajmujących się polityką jakości. W tym roku honorowym patronem nagrody jest Jarosław Kalinowski –  wicemarszałek Sejmu RP, natomiast nominacje do nagrody „Orła Agrobiznesu” wręczał przewodniczący Kapituły Franciszek Stefaniuk – Poseł na Sejm RP. 
Do nagrody „Orła Agrobiznesu” na wniosek Starostwa Powiatowego w Łańcucie zostały zgłoszone trzy firmy z powiatu łańcuckiego i wszystkie uzyskały nominację do tej nagrody, dającą im możliwość ubiegania się o jej zdobycie w najbliższej przyszłości. Jest to niewątpliwie duży sukces. Nominację otrzymały:
- „PASIEKA” Jan i Maria Sebzda z Soniny,
- Piekarnia Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Białobrzegach,
- Zagroda „HANDZLOWIANKA” Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.
„PASIEKA” Jan i Maria Sebzda powstała z zamiłowania do pszczelarstwa, wyniesionego z domu rodzinnego. Współczesny sposób prowadzenia pasieki właściciel zdobył na kursach i szkoleniach uzyskując tytuł Mistrza Pszczelarstwa. Ze względu na położenie geograficzne w zacisznych okolicach oraz w pobliżu lasów powiatu łańcuckiego produkt wytwarzany w pasiece nosi nazwę „MIÓD ŁAŃCUCKI”. Głównymi odbiorcami jest m. Rzeszów, powiat łańcucki a także w dużych ilościach miód wywożony jest za granicę. Ponadto miód ten posiada wyróżnienie Kapituły „Tradycyjny Produkt Powiatu Łańcuckiego” i na swojej etykiecie właściciel może umieszczać logo powiatu łańcuckiego.
 Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Białobrzegach powstała w 1982 r. z inicjatywy miejscowych działaczy, którzy widząc potrzeby mieszkańców wsi postanowili ulżyć polskiemu rolnikowi. Wtedy to właśnie w Białobrzegach powstały nowe sklepy, magazyn towarów masowych, magazyn zbożowy oraz piekarnia. Wyroby tejże piekarni cieszą się dużym uznaniem konsumentów niemal 1/5 powiatu. Pieczywo  charakteryzuje się tradycyjnością receptur i metod wytwarzania. Podstawową produkcję stanowi „chleb mieszany mazowiecki” oraz „chleb białobrzeski”, ponadto pieczony jest chleb ziarnisty z nasionami, chleb graham, pieczywo drobne oraz regionalne.  Chleb wyrabiany jest na zaczynie naturalnym z mąki żytniej bez dodatków chemicznych, wypiekany na trzonie pieca opalanego węglem, co ma zasadniczy wpływ na jakość i jego smak.
Asortyment Zagrody „HANDZLOWIANKI” stanowią produkty lokalne tj.: chleby, kapuśniaczki, proziaki, sery, ciasta, placki, przetwory, soki, powidła
i sałatki, które sprzedawane są w gospodarstwach agroturystycznych, na zagranicznych jarmarkach, targach czy też wystawach. Stowarzyszenie organizuje również lokalne kiermasze świąteczne oraz stoiska regionalne dla cukrowniczej grupy międzynarodowej.
Równolegle do rozdawania nominacji do nagrody „Orła Agrobiznesu” odbywały się w Poznaniu m.in.: wręczenie nagród „Złota Konew Europejska”, Targi Opakowań Dla Przemysłu Spożywczego Pakfood, Półfinał Pucharu Świata w Piekarstwie dla Europy Centralnej, Konferencja Rynek Produktów Rolno-Spożywczych w Polsce czy też  pokazy kulinarne kuchni z różnych stron świata.
Należy jeszcze dodać, że powiat łańcucki na „Polagra Food” reprezentowany był przez Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jana Fołty. Jego tradycyjne wyroby cieszyły się dużym międzynarodowym uznaniem.