Łańcuckie pierniki

26-09-2007

Łańcut ma swoje pierniki, które po raz pierwszy publicznie zostały zaprezentowane 16 września br. na Rynku Miasta Łańcuta, podczas imprezy o randze wojewódzkiej „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Nowy produkt ma kształt tarczy herbowej o wymiarach 17 na 12 cm, na której widnieje wizerunek Świętego Michała Archanioła nawiązującego kształtem do herbu Powiatu Łańcuckiego. Na górze piernika wyciśnięty napis Łańcut, który miejmy nadzieję, że tak jak miasto Toruń będzie rozsławiany przez smakowite pierniki. „Łańcucki Michałek” decyzją kapituły zdobył miano „Tradycyjnego Produktu Powiatu Łańcuckiego”.

Pierniki łańcuckie są wypiekane metodami tradycyjnymi, bez użycia gotowych półproduktów. W ich skład wchodzi mąka, cukier, miód, jaja, tłuszcze, kakao i proszek do pieczenia. Oparte są one na starej recepturze, która od co najmniej ćwierć wieku była stosowana przez gospodynie domowe w naszym regionie. Zainspirowani pomysłem starosty, aby wypromować wyrób związany z powiatem łańcuckim – mówi Czesław Pasierb, współwłaściciel kilku łańcuckich cukierni - zamówiłem specjalny projekt formy do wypieku u znanego w okolicy artysty, rzeźbiarza Kogutka, w której wypiekane są nasze pierniki.

Już ponad pół wieku rodzina Pasierbów związana jest z branżą cukierniczą. W 1973 r. założyła Zakład Cukierniczy, położony obok Maneżu Muzeum Zamek w Łańcucie. Miejmy nadzieję, że doskonałe położenie oraz dobry smak łańcuckich pierników przyczynią się do tego, że turyści będą chcieli zaopatrywać się w ten drobny, smakowity upominek z Łańcuta.

Robert Kochman

Fot.: Zakład Cukierniczy Anny Pasierb i Czesława Pasierb z Łańcuta podczas imprezy „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” po raz pierwszy zaprezentował „Tradycyjny Produkt Powiatu Łańcuckiego” – Łańcucki Piernik z Michałem Archaniołem.