Kwesta albertyńska’ 2023

01-11-2023

  Ponad 180 wolontariuszy i hojność wielu osób odwiedzających 1 listopada br. łańcuckie cmentarze pozwoliły zebrać 37 tysięcy 358 złotych i 58 groszy na utrzymanie kuchni, prowadzonej przez Towarzystwo Pomocy im Św. Brata Alberta Koło w Łańcucie.
 
W tym gronie 24 wolontariuszy było zgłoszonych przez Starostwo Powiatowe w Łańcucie, które reprezentowali radni powiatowi i pracownicy. W kweście na Kuchnię Albertyńską wzięły udział następujące osoby: Bogdan Drożdż, Magdalena Dubiel, Paweł Duliban, Elżbieta Hanus, Robert Kochman, Stanisław Krowicki, Adam Krzysztoń, Ryszard Kucha, Michał Mac, Sylwia Michno, Bartosz Mroczka, Danuta Ozga, Krzysztof Ozga, Tadeusz Pasieczny, Barbara Pilawa-Kraus, Piotr Pudło, Sławomir Rejman, Monika Roman, Paweł Skoczowski, Ewa Skoczylas, Anna Skóra, Agata Sońska, Robert Szajnar, Damian Szubart. Licznie też była reprezentowana na albertyńskiej kweście społeczność powiatowych szkół średnich uczniowie, nauczyciele i dyrektorzy. W prowadzonej akcji charytatywnej widoczna była młodzież z „Łańcucckiego Strzelca”.
  Zarząd Towarzystwa Pomocy im Św. Brata Alberta Koło w Łańcucie przekazał serdeczne podziękowania za ogromną wrażliwość. Zebrana kwota zostanie przeznaczona w całości na prowadzenie kuchni, łaźni, suszarni i pomocy żywnościowej dla najbardziej potrzebujących.
  Jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękujemy za okazaną bezinteresowną pomoc i wsparcie tej cennej społecznie inicjatywy.

Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta Koło w Łańcucie ul. Ottona z Pilczy 2 jest organizacją pożytku publicznego. Osoby zainteresowane przekazaniem pomocy rzeczowej mogą kontaktować się pod nr tel. 17 225 28 68. Można też wpłacać pieniądze na „Kuchnię Albertyńską” w banku Pekao S.A.I/O Łańcut na konto nr 25 1240 2643 1111 0000 3778 2265.
Tekst i zdjęcia Robert Kochman