Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo rozstrzygnięty.
Wśród wystawców przeważały koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia oraz firmy produkujące tradycyjną żywność. Dla zwiedzających była to znakomita okazja, aby poznać bogactwo kulinarne, jakie przekazali nam przodkowie i spróbować różnorodnych lokalnych przysmaków.
Komisji konkursowej przewodniczyła Izabela Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego – głównego organizatora imprezy, głosem eksperckim służyli również Jan Zwoliński – Polskie Radio Program 1, Aleksandra Swulińska – Katulska z Akademii Rolniczej w Poznaniu, Janina Kamińska reprezentująca Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, Zofia Kasperek przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego oraz Adam Hadław ze Starostwa Powiatowego w Łańcucie.
W kategorii produktów i przetworów roślinnych najwyższe uznanie jury zyskała konfitura z róży (Janina Czaban). Drugie miejsce zajęły ciasteczka raptusy (Stowarzyszenie Inicjatywy Czarnieńskiej „Szaba”). Trzecie miejsce przyznano huskom weselnym (Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Bukowsko).
W kategorii produktów i przetworów zwierzęcych pierwszym miejscem uhonorowano salceson wiejski w maćku (Bronisława Szczur), drugie miejsce zdobyła kiełbasa zamłyńska (Danuta Wawryszczuk), a trzecie – szynka faszerowana w cieście (Beata Rogala - Koło Gospodyń Wiejskich Potok
Jaworski ). Wyróżniono studzieninę z Zakładów Mięsnych „Smak – Górno".
W kategorii napojów regionalnych najwyżej oceniono nalewkę jasionkową z malin (Jadwiga Widomska), drugie miejsce przypadło śliwowicy po bieszczadzku (Krystyna Wronowska), a trzecie nalewce z kwiatu bzu czarnego (Towarzystwo Kobiet Krzewienia Kultury Regionalnej w Boguchwale). Przyznano również dwa wyróżnienia: nalewce malinowej (Czesława Małańczak - Koło Gospodyń Wiejskich Chotyniec) oraz nalewce owocowej z czerwonej porzeczki (Małgorzata Bazan - Stowarzyszenie Rozwoju i Odnowy Wsi w Brzezówce).
W kategorii produktów mieszanych nagrodzono pierogi z bobem (Wanda Trzyna - Stowarzyszenie Krzewinia Tradycji i Kultury w Hyżnem), pierogi z farszem ziemniaczano-serowym (Maria Sowa) i pierogi z mięsem pilźnieńskie (Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „TAURUS”).
Panadto jury nominowało do ogólnopolskiej nagrody - Perły 2007 trzy produkty. Są to szynka swojska pilźnieńska z Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego „TAURUS”, kiełbasa pradziada z Zakładu Mięsnego
„Jasiołka” w Dukli oraz chleb flisacki z Ulanowa. Będą one rywalizować o tę najwyższą nagrodę w
kategorii produktów tradycyjnych z konkurentami z całego kraju w czasie targów POLAGRA – FARM.
za portalem wrota.podkarpackie.pl