Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo rozstrzygnięty.

27-09-2007

Wśród wystawców przeważały koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia oraz firmy produkujące tradycyjną żywność. Dla zwiedzających była to znakomita okazja, aby poznać bogactwo kulinarne, jakie przekazali nam przodkowie i spróbować różnorodnych lokalnych przysmaków.  

Komisji konkursowej przewodniczyła Izabela Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego – głównego organizatora imprezy, głosem eksperckim służyli  również  Jan Zwoliński – Polskie Radio Program 1, Aleksandra Swulińska – Katulska z Akademii Rolniczej w Poznaniu, Janina Kamińska reprezentująca Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, Zofia Kasperek   przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego oraz Adam Hadław ze Starostwa Powiatowego w Łańcucie.

W kategorii produktów i przetworów roślinnych najwyższe uznanie jury zyskała konfitura z róży  (Janina Czaban). Drugie miejsce zajęły ciasteczka raptusy (Stowarzyszenie Inicjatywy Czarnieńskiej „Szaba”). Trzecie miejsce przyznano huskom weselnym (Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Bukowsko).

W kategorii produktów i przetworów zwierzęcych pierwszym miejscem uhonorowano salceson wiejski w maćku (Bronisława Szczur), drugie miejsce zdobyła kiełbasa zamłyńska (Danuta Wawryszczuk), a trzecie – szynka faszerowana w cieście (Beata Rogala - Koło Gospodyń Wiejskich Potok
Jaworski ). Wyróżniono studzieninę z Zakładów Mięsnych „Smak – Górno".  

W kategorii napojów regionalnych najwyżej oceniono nalewkę jasionkową z malin (Jadwiga Widomska), drugie miejsce przypadło śliwowicy po bieszczadzku (Krystyna Wronowska), a trzecie nalewce z kwiatu bzu czarnego (Towarzystwo Kobiet Krzewienia Kultury Regionalnej w Boguchwale). Przyznano również dwa wyróżnienia:  nalewce malinowej (Czesława Małańczak  - Koło Gospodyń Wiejskich Chotyniec) oraz nalewce owocowej z czerwonej porzeczki (Małgorzata Bazan - Stowarzyszenie Rozwoju i Odnowy Wsi w Brzezówce).

W kategorii produktów mieszanych nagrodzono pierogi z bobem (Wanda Trzyna - Stowarzyszenie Krzewinia Tradycji i Kultury w Hyżnem), pierogi z farszem ziemniaczano-serowym (Maria Sowa) i pierogi z mięsem pilźnieńskie (Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „TAURUS”).

Panadto jury nominowało do ogólnopolskiej nagrody - Perły 2007 trzy produkty. Są to szynka swojska pilźnieńska z Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego „TAURUS”, kiełbasa pradziada z Zakładu Mięsnego
„Jasiołka” w Dukli oraz chleb flisacki z Ulanowa. Będą one rywalizować o tę najwyższą nagrodę w 
kategorii produktów tradycyjnych z konkurentami z całego kraju w czasie targów POLAGRA – FARM.

za portalem wrota.podkarpackie.pl