Piknik drobiowy strzałem w dziesiątkę

21-09-2017

Przy współpracy ze Starostwem Powiatowym w Łańcucie Podkarpacka Izba Rolnicza zorganizowała 17 września 2017 r. na rynku w Łańcucie Piknik Drobiowy, który dodał kolorytu VII Jarmarkowi Św. Michała w ramach Dni Miasta i Powiatu Łańcuckiego. 
Celem Pikniku było promowanie wśród konsumentów spożycia mięsa drobiowego i przetworów z mięsa drobiowego, poprzez zwiększenie udziału ich spożycia w codziennej diecie. Piknik sfinansowany został ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Po części oficjalnej odbył się konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę z drobiu. W konkursie uczestniczyło osiem Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatów łańcuckiego, rzeszowskiego i strzyżowskiego. Powiat łańcucki reprezentowały panie z KGW Albigowa Honie, Kraczkowa, Markowa oraz Wysoka. Komisja konkursowa w składzie: sekretarz Powiatu Łańcuckiego Robert Kochman – przewodniczący oraz przedstawiciele miasta Jászapáti z Węgier Zalán Farkas i Erika Kalmárné Nagyistván, przewodniczący Rady Miasta Łańcuta Andrzej Barnat oraz przewodniczący Rady Powiatowej Izby w Rzeszowie Zbigniew Micał  członkowie komisji. 
Wg komisji najlepszą potrawą była „Kaczka pieczona – zagrodowa faszerowana kapustą kiszoną”, przygotowana przez przedstawicielkę Koła Gospodyń Wiejskich Nr 2 w Nowej Wsi.
W trakcie pikniku odbyły się konkursy zręcznościowe dla dorosłych w których bardzo chętnie uczestniczyła publiczność: „Rzut lotką w 
kogucika”, „Ile waży kaczuszka”, „Przenieś kurczaki” i „Złów jajko wędką”. W przerwach między konkursami wręczano uczestnikom nagrody. Konkurs zręcznościowy dla dzieci pn. „Nakarm indyka” oraz loteria fantowa cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Wszystkie dzieci otrzymały nagrody lub gadżety promujące piknik.
Z perspektywy mieszkańców biorących udział w Pikniku najważniejszą częścią była degustacja potraw wystawionych na stoiskach 
przygotowanych z mięsa drobiowego – produktu polskiego, a były to m.in. różnego rodzaju szaszłyki, roladki i pieczenie, które zniknęły w mgnieniu oka.