Kwesta albertyńska’ 2022

02-11-2022

  Piękna pogoda, zaangażowanie 158 wolontariuszy i hojność wielu osób odwiedzających 1 listopada br. łańcuckie cmentarze pozwoliły zebrać 29 tysięcy 726 złotych i 1 grosz na utrzymanie kuchni, prowadzonej przez Towarzystwo Pomocy im Św. Brata Alberta Koło w Łańcucie.

Wszystkim bardzo serdecznie dziękujemy za pomoc. I tym, którzy wrzucali datki, bo każdy grosz się liczy, i tym, co poświęcili swój czas i kwestowali. Pieniądze zostaną przeznaczone na bieżące utrzymanie Kuchni Albertyńskiej – informuje wiceprezes łańcuckiego koła Józefa Kogut. Obecnie wydajemy około 70 obiadów dziennie. Obiady są dwudaniowe, od sponsorów mamy też drożdżówki. Ta kwesta jest dla nas bardzo ważna pozwala przez wiele miesięcy sfinansować koszty posiłków i albertyńskiej łaźni.

  W tym roku wśród grona 158 wolontariuszy 18 było ze Starostwa Powiatowego w Łańcucie, które reprezentowali radni powiatowi i pracownicy. W kweście na Kuchnię Albertyńską wzięły udział następujące osoby: Bogdan Drożdż, Magdalena Dubiel, Elżbieta Hanus, Robert Kochman, Adam Krzysztoń, Ryszard Kucha, Michał Mac, Sylwia Michno, Bartosz Mroczka, Danuta Ozga, Tadeusz Pasieczny, Barbara Pilawa-Kraus, Jakub Reizer, Monika Roman, Ewa Skoczylas, Robert Szajnar, Damian Szubart, Wojciech Szura. Licznie też była reprezentowana w kweście społeczność powiatowych szkół średnich. Wszystkim serdecznie dziękujemy za okazaną bezinteresowną pomoc i wsparcie tej cennej społecznie inicjatywy.

  Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta Koło w Łańcucie ul. Ottona z Pilczy 2 jest organizacją pożytku publicznego. Osoby zainteresowane przekazaniem pomocy rzeczowej mogą kontaktować się pod nr tel. 17 225 28 68. Można też wpłacać pieniądze na „Kuchnię Albertyńską” w banku Pekao S.A.I/O Łańcut na konto nr 25 1240 2643 1111 0000 3778 2265.
Tekst i zdjęcia Robert Kochman